Канон Честному и Животворящему Кресту Господню

Автор

Припев: Слава, Господи, Кресту Твоему Честному.
Глас 4.

Песнь 1

Ирмос: Отверзу уста моя, и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

Кресте всесильне, апостолов похвала, преподобных утверждение, и верных знамение, иерархов и мучеников слава, победа и утверждение всех хвалящих тя.

Кресте всечестный, четвероконечная сила, апостолов благолепие, и мучеников крепость, немощных здравие показался еси, мертвых воскресение, падающих воздвижение.

Кресте, ты ми сила буди, крепость и держава, избавитель и предратник на борющия мя, щит и хранитель, победа и утверждение мое, присно соблюдая мя и покрывая.

Богородичен: На Кресте, Всенепорочная, Твоего Сына яко узрела еси, оружие скорбное утробу Твою растерза, и восклицала еси рыдающи в болезни, но абие прославила еси Креста силу.

Песнь 3

Ирмос: Твоя песнословцы, Богородице, живый и независтный источниче, лик Себе совокупльшия духовно, утверди, в Божественней Твоей славе венцев славы сподоби.

Кресте, преподобных оружие, обоюдный меч Христов, верных удобрение, болящих исцеление и заступление, и воздвижение умерших, Всечестне.

Кресте, основание благочестия, бесом показался еси губитель, Церквам благолепие, нечестивым погибель, врагом посрамление на день судный.

Кресте живоносный, ты ми буди крепость и победа, и щит, и стена нератуема, бесом отгнание, и помыслом погашение, и ума моего сохранение.

Богородичен: Распятие поносное, Дево Владычице, Твой Сын претерпел есть, и смерть неподобную. Но вознесся, низверже противныя вражия силы, яко безсмертен.

Седален, глас 8

Проображаше тайно древле Иисус Навин Креста образ, егда руце простре крестовидно, Спасе мой, и ста солнце, дондеже враги низложи, противостоящия Ти, Богу; ныне же зайде, на Кресте Тя зря, дондеже державу смертную разрушив, весь мир совоздвигл еси.

Песнь 4

Ирмос: Седяй в славе на Престоле Божества, во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный, нетленною дланию, и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Четвероконечный сый мир, и яко триобоюдный меч, начала тьмы сечеши, нами воображаемь, Кресте, оружие великое Христово, и непобедимое победительство всесильное.

Твоя высота, Живоносне Кресте, воздушнаго князя биет, и глубина всея бездны закалает змия, широту паки воображает, низлагая мирскаго князя крепостию Твоею.

Вознесся сопривлекл еси падшия, воздвигл еси естество земное, Престолу Божию спрославился еси, Кресте, высото великая, мирский мосте, душу мою от страстей глубины вознеси вскоре.

Богородичен: Крестообразно, Пречистая Отроковице Богородице, длани Твои распростерши ко иже на Кресте Воздвиженному, и молитвы, Дево, ныне принеси, за всех верно молящихся Тебе.

Песнь 5

Ирмос: Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, Неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога и родила еси Безлетнаго Сына, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Кресте, небесная лествице святыни, степенем наставниче, Христова высота и слава еси, Божий образ назнаменателен миру, невидимому же и видимому, единочестне.

Кресте, образе неисписанный силою, освящение водам, очищение воздуху, освящение и просвещение всякому, мужества знамение, и Христов скиптр непреложный, противныя в землю попирая.

Кресте всесильне, злочестивыя низложи враги, ненавидящия и хулящия тя безумно, языки попали и угаси шатания их. О Кресте всесвятый и Христоносный, сохрани нас державою Твоею.

Богородичен: Всех Царице Владычице, скиптром Рождества Твоего разруши, Девице, востание хулящих крестную силу. Даждь крепость и очищение, победу и помощь верным людем Твоим.

Песнь 6

Ирмос: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, Богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Крест всех воскресение, Крест падших исправление, страстей умерщвление и плоти пригвождение, Крест душам слава и свет вечный.

Крест врагов губитель, Крест злочестивых язва и пленение, и верных держава, благочестивых хранитель и бесов отгонитель.

Крест страстей пагуба, Крест помыслов отгнание, Крест сокрушение языческо искусительно и духовом показася ловительство.

Крест воздвижется и падают духов воздушных чинове, Крест снисходит, и нечестивии вси ужасаются, яко молнию видяще крестную силу.

Кондак, глас 4

Вознесыйся на Крест волею, тезоименитому Твоему новому жительству щедроты Твоя даруй, Христе Боже, возвесели нас силою Твоею, победы дая нам на сопостаты, пособие имущу Твое, оружие мира, непобедимую победу.

Икос

Иже до третияго Небесе восхищен бысть в рай и глаголы слышав неизреченныя и Божественныя, ихже не леть языки человеческими глаголати, что Галатом пишет, яко рачителие Писаний прочтосте и познасте: мне, глаголет, хвалитися да не будет, токмо во едином Кресте Господни, на немже, страдав, уби страсти. Того убо и мы известно держим, Крест Господень, хвалу вси: есть бо нам спасительное сие Древо оружие мира, непобедимая победа.

Песнь 7

Ирмос: Не послужиша твари Богомудрии, паче Создавшаго, но огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог благословен еси.

Нераздельную Троицу и неслиянну, естество единством богословим, Отца нерожденна, и рожденна Сына, и Святаго исходительнаго Божественнаго Духа, песньми поюще: благословен Бог отец наших.

Незаходительными молниями Твоими, Триипостасне, наши озари умныя очи, доброту Твою, Трисветне, пресущественную зрети, яже человеком недоведомая и неприступная Ангелом.

Лучами света Твоего падшую мою душу возведи от глубины, благий Боже, препетый и всесильный, поползшуюся от света благодатнаго и во тьму воглубльшуюся.

Богородичен: Крестообразно простерши руце, Чистая, к распростершему свои руце на Древе Крестнем, и вознесшему естество наше, и умертвившему враждебныя полки, молящи не престай.

Песнь 8

Ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть, тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте дела и превозносите Его во вся веки.

Высота Христовых страстей и лук, и оружие, и меч, оружие непостыдное, и сила непобедимая, Христово подножие и победительство на враги, знамение Царствия, скиптре верных, показался еси, Кресте победоносне.

Воздвигл еси наше падшее естество, Христом распеншимся и совозставил; высото Божественная, глубино неизглаголанная, Христово ты еси знамение, Кресте пребогате, и широта безмерная, и знамение непостижимыя Троицы, жизноносче.

Устнами, душею же и сердцем Крест Господень лобызающе, приидите ныне вознесем вси и возвеличим, покланяющеся рцем вкупе, песнь пречистую, вопиюще: радуйся, великое богатство, Кресте, церковное украшение.

Древо жизни и спасения, Древо безсмертия, Древо разума, Древо трилюбезно, нетленно и неизнуряемо, Крест трисоставный, честное Древо, Троицы бо носит Триипостасныя образ.

Песнь 9

Ирмос: Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же Безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная, Богородице Чистая Приснодево.

Кто слышана сотворит, якоже пишется, действия твоя, миролюбезный Кресте, силы и чудеса и умершим востание; и мир весь совознесл еси, вознесыйся к Богу многожелаемый.

Утвержение верным Крест треблаженный, знамение и похвала, Древо всесильное, Крест Христов великий и совершенный, апостолом похвала, преподобным утвержение и мучеником крепость и держава, победа и похвала.

Радуйся, Кресте, образе неописанный и многоименитый, Древо требогатное, страшно же и всеблаженно; радуйся, Кресте всесвятый и всесильный; радуйся, хранителю жизни нашея, Господень Кресте многопетый.

Кресте Честный, хранитель души и телу буди ми, образом своим бесы низлагая, враги отгоняя, страсти упражняя, и благословение даруя ми, и жизнь и силу, содействием Святаго Духа, и честными Пречистыя мольбами.

Светилен

Крест хранитель всея вселенныя, Крест красота Церкве, Крест верных утверждение, Крест Ангелов слава и демонов язва.

Крестобогородичен: У Креста предстоящи, Тя безсеменно Рождшая, и рыдающи вопияше: увы, сладчайшее Чадо, како зашел еси от очию Моею? како в мертвых вменился еси?

Молитва Честному и Животворящему Кресту

Господи Иисусе Христе, Сыне Бога живаго, Творче неба и земли, Спасителю мира, се аз, недостойный и паче всех грешнейший, смиренно колена сердца моего пред славою величества Твоего преклоняя, воспеваю и величаю безмерное страдание Твое, и благодарение Тебе, Царю всех и Богу приношу, яко благоизволил еси снити с небеснаго Престола Твоего и воплотитися от Пречистыя Девы Марии, ради спасения человеческаго; безплотен сый, плотское естество Божеству совокупил еси; богат сый, волею обнищал еси, да человека во Царствии Твоем обогатиши; труды и всякия человеческия беды, яко человек, на Себе понесл еси, да всем во всяких печалех и нуждах пособствуеши; четыредесять дней постивыйся, всем к воздержанию путь показал еси; множицею от лукавых искушен был еси, всех от искушений всяких избавляя. Вем, всесильный Владыко, яко вся сия Тебе непотребна быша, но человеческаго ради спасения вся претерпел еси: предан был еси за тридесять сребреник, да человека искупиши от лютыя работы вражия; от немилостивых Иудей, яко незлобивый агнец, похищен был еси, род человеческий от поглощения волка мысленнаго исторгая; на судилищи пред Анною и Каиафою предстал еси, всех от осуждения огня вечнаго отводя; связан, поруган, оплеван, от ложных свидетелей оклеветан и на поносительную смерть осужден был еси, человека от всякия напасти, мучения и от вечныя смерти свобождая; Пилату, никоего зла содеявый, предан был еси и ко Ироду послан, и паки поруган, человека от злаго обстояния и от поруганий вражиих избавляя. Что убо воздам Тебе, Владыко Человеколюбче, о всех, яже претерпел еси мене ради грешнаго? Не вем. Душа бо и тело, и вся благая от Тебе суть, и вся моя Твоя суть, и аз Твой есмь; точию на безчисленное Твое милосердие, благосерде Господи, надеяся, пою Твое неизреченное долготерпение, величаю неисповедимое смотрение Твое, славлю Твою безмерную милость, имиже преклонился еси мене ради осужденнаго, да аз оправдан буду. К столпу, Спасе, привязан и без милости биен, милостив сый, разреши мя, молюся, от грехов моих; тернием венчан, души моея греховное терние искорени; тростию биен по главе, сокруши главу змия, уязвляющаго мя жалом греха; в багряну ризу оболчен и мучителем предан, просвети ми, Царю Пресвятый, одеяние душевное, да вниду в чертог Твой всекрасный; с разбойники вменен и Крест на раму Твоею понесый, разбойника врага, ищущаго душу мою убити, Твоим Крестом прожени. Вем Тя, Иисусе долготерпеливе, люте уязвлена; от верху главы Твоея святыя, даже до стопы ножныя, не бе в Тебе места цела. Что же возглаголю о неизреченнем человеколюбии Твоем, Христе Спасителю? Точию в сокрушении сердца моего, покланяяся Твоим Пречистым страстем и вселюбезно тыя лобызая, вопию: помилуй мя, грешнаго. На Кресте пригвоздитися изволивый, пригвозди заповедем Твоим сердце мое; воздвижен со Крестом на горе Голгофе, воздвигни мысли моя к небеси, да всегда горняя мудрствую; желчию со оцтом напоен, огорченное грехом сердце мое услади любовию Твоею, и жаждуща напой потоком сладости Твоея; руце Твои пречистеи распрострый на приятие всех, приими мя, грешнаго; нозе пригвождены имевый, хотя всегда со грешники быти, буди со мною, грешным, возбраняя ногам моим от всякаго пути лукаваго; сердце отверсто имевый, яви мне благодать Твою, грешному; главу пресвятую на Кресте преклонивый, услыши недостойныя молитвы моя. О, пречудная и неизмеримая глубино милосердия, Христе Боже, за враги распинатели Твоя Богу Отцу моливыйся, даждь и мне, грешному, сию благодать, любити враги моя и молитися за них; разбойнику кающемуся рай отверзый, воззри, Свете мой, на мя, грешнаго, подаждь покаяние и отверзи ми двери милости Твоея, и помяни мя, недостойнаго, во Царствии Твоем. Наконец, Дух Твой Пресвятый предавый в руце Богу Отцу, приими, Создателю, дух мой во время кончины моея; со Креста снят и во гробе яко мертв положен, Спасе, живый во свете неприступнем, возьми от мене тяжкое бремя греховное, и не возгнушайся, Человеколюбче, вселитися во гроб сердца моего недостойнаго, на умерщвление моего плотскаго мудрования; яко да не ктому себе, бренное создание Твое, но Тебе, Господеви и Богу моему живый, Твоим, о Всемилостиве, благосердием, сподоблюся видети Тебе, Создателя и Спасителя моего, за приятие смерти крестныя, славою и честию венчаннаго, во свете неприкосновенныя Твоея славы; идеже со Безначальным Твоим Отцем, и со Пресвятым, и Благим, и Животворящим и Единосущным Твоим Духом царствуеши прежде век, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

 

Постоянная ссылка на эту страницу:
https://akathist.ru/canons/ka-go/se-0010.html
Прочитано 407 раз Последнее изменение Среда, 02 мая 2018 21:26