Канон Покрову Пресвятой Богородицы

Автор

Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.
Глас 4.

Песнь 1

Ирмос: Отверзу уста моя, и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

С чинми святых Ангел, и с соборы пророк и апостол, во славе велицей, яко Мати Божия, днесь в церковь вшедши, за христианы молишися, от напасти и печали избавляеши вся, покрывающи Твоею милостию.

Скинию Тя Моисей и жезл Ааронов именова: Ты бо животное древо, Христа, процвела еси, к Немуже дерзновение имущи, за ны, чествующия Тя, Царице, помолися, избавити нас от всякаго зла, да Твоего Покрова праздник славим.

Не яко пред кивотом древле, собрав, Давид, лики, играет, но паче ныне с чинми святых пред Тобою текущи в церковь, Тебе кланяющеся, глаголют: моли за чествующия Тя люди, да Твой славяще Покров, честно празднуем.

Поют Тя, Богородице, Ангельстии чини, и славят патриарси со святители пред лицем Ти, текуще в церковь. С нимиже Тя тогда святый Андрей виде, за ны грешныя к Богу молящуюся, помиловати люди, славящия Твоего Покрова праздник.

Песнь 3

Ирмос: Твоя песнословцы, Богородице, живый и независтный источниче, лик себе совокупльшия, духовно утверди, в Божественней Твоей славе венцев славы сподоби.

Клас прозябшая Божественный, яко нива неоранная яве, радуйся, одушевленная трапезо, Хлеб Животный вмещшая. Радуйся, Животныя воды источниче неистощимый, Владычице.

Твои раби, Владычице, в церкви Твоей верою предстояще, Твоея ожидаем милости: посети наше смирение и Твоим святым Покровом защити люди от всякаго зла.

Многоименитая Дево, пророки проображена честно, иже Тебе ныне со Ангелы служат, с нимиже о нас Богу молися, да Твоего Покрова святый день, радующеся, вси светло празднуем.

Гедеон Тя руно прообрази, на Тя бо, яко роса, Христос Бог сниде, к Немуже, Богородице, молися, победу дати воинству нашему на враги, да яко Мадиамы низложив, прославим святый Твой праздник.

Паче солнечных луч Твоим блистающим омофором освещаеши Церковь и люди и тьму грехов наших отгониши посещением Твоим, Богородице, к Сыну Твоему и Богу за ны молящися.

Седален, глас 5

Теплая Предстательнице и непобедимая, упование известное и непостыдное, стено, и покрове, и пристанище прибегающим к Тебе, Приснодево Чистая, Сына Твоего и Бога моли со Ангелы умирение дати миру, и спасение, и велию милость.

Песнь 4

Ирмос: Седяй в славе на Престоле Божества, во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный, нетленною дланию, и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Во гласех пений, Дево, Тебе вопием, Всепетая: радуйся, тучная горо и усыренная Духом. Радуйся, свещниче и стамно, Манну носящая, услаждающая всех благочестивых чувства.

Паче Аароня кивота всю Тя Бог освятил есть Духом, Богородице, Святым, и Ангелом служити Тебе повеле, с нимиже за град и люди молися, Твой славящих честный праздник.

Прииди ныне в славе в Твою, Богородице, Церковь с соборы всех святых, якоже иногда Тя святый Андрей виде на воздусе светле за христианы молящуюся, и подаждь нам Твою милость.

Укрепи, Владычице, славящее Тя воинство наше на противныя враги, яко Давида на Голиафа, да Тебе, веселящеся, вопием: радуйся, покрове святый и Заступнице граду нашему.

Тебе припадаем, Госпоже, верою и, покланяющеся, благодарно вопием Ти: радуйся, Богоблагодатная Дево, покрове, и ограждение наше, и Помощнице в беде сущим, спаси нас, к Тебе прибегающих, на Тя бо надеемся.

Песнь 5

Ирмос: Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, Неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога и родила еси Безлетнаго Сына, всем воспевающим Тя мир подавающая.

Одр Тя древле Соломон написа и ложницу Небеснаго Царя, обступаему Серафимы, еже о Тебе речеся, Богородице. Тем Тя ныне молим, Мати Божия Всесвятая: покрый нас от всех бед.

Тебе Ангелов старейшины и честнии пророцы со апостолы яко Матери Божии честно служат, видяще Тя за мир молитву творящу; Твоя же прошения послушав, Господь спасает град и люди, на Тя надеющияся.

Великий Тя во пророцех Исаия прорече, глаголя, Бога родити неискусобрачно: Ты бо, Чистая Марие, святейши всех была еси, Бога бо во утробе и на руку носила еси. Емуже за ны молися, Твоим осеняющи Покровом верою Тя славящих.

Духовными паряще крилы, святых собори тайно приидоша Тебе послужити, Богородице, видяще Тя на легце облаце славы, ко Спасу Христу молящуюся, подати победу воинству нашему, погубити воюющих нас.

Песнь 6

Ирмос: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, Богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Иереи Богомудрии, в церкви Твоей с людьми благочестивыми предстояще, Твоей ожидают, Богородице, милости: премени на радость нашу печаль, Радость бо родила еси, всех человеков грехи отпустившаго.

Тебе вся земля дары приносит яко Царице Божии Матери: архиереи кланяются и людие вси веселятся, покрываеми от всякаго зла Твоими, Богородице, молитвами.

Гору Тя велику Даниил пронаписа: из Тебе бо без семене родися Христос и сокруши всю демонскую лесть, и всю Своея веры исполни землю. К Немуже за ны, Богородице, молися, славящия Твоего Покрова праздник.

Ангельский глас взываем Ти, Пречистая: радуйся, Престоле Божий, на Немже Иезекииль виде Господа в подобии человека, носима Херувимы. С нимиже за ны, Богородице, молися, да спасет души наша.

Кондак, глас 3

Дева днесь предстоит в церкви и с лики святых невидимо за ны молится Богу, Ангели со архиереи покланяются, апостоли же со пророки ликовствуют: нас бо ради молит Богородица Превечнаго Бога.

Икос

Тоя преславных чудес, приидите, людие, насладимся: Сею бо Адам от тли избавися. Та бо и ковчег, не Ноем, но Богом сотворен бысть. Древле убо Моисей в купине огненней Бога видети не возможе, ныне же от Тоя Рождшагося вся земля знает Сына Божия, к Немуже за ны молится. Сего ради прославляем Ю яко Божию Матерь: нас бо ради Богородица молит Превечнаго Бога.

Песнь 7

Ирмос: Не послужиша твари богомудрии паче Создавшаго, но огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог благословен еси.

Неисписанная многими пророки, несведома же бысть, Дево, Небесными служащими Богу Ангелы; ныне же вси вемы Тя Богородицу, и Твоея требуем помощи и заступления, Благословенная.

Гора, усыренная Духом, юже Аввакум виде точащу верным целебную сладость, Богородице Дево, исцели ны, Сыну Твоему вопиющия: благословен Бог отец наших.

Преклонивый Небеса в Тя, Дево, вселися и ныне на молитву Твою зрит, Богородице Чистая, Твое, Царице, исполняя прошение: Емуже за ны усердно помолися, на Тя бо надеемся, Благословенная.

Творче, Спасе наш, Христе Боже, приими молитву Твоея Матере, юже Тебе за ны, грешныя, приносит, да Тебе, радующеся, поем: препетый отец наших Боже, благословен еси.

Песнь 8

Ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть, тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте дела и превозносите Его во вся веки.

С чинми Ангел, Владычице, с честными и славными пророки, с верховными апостолы, и со священномученики, и со архиереи за ны, грешныя, Богу помолися, Твоего Покрова праздник в Российстей земли прославльшия.

Гордыню и шатания низложи и советы неправедных разори, зачинающих рати погуби, о Божия Мати, Царице Всечестная, православных рог возвыси, да Твой праздник славим, Пречистая Богородице Дево, зовуще: Господа воспевайте дела, и превозносите Его во вся веки.

Усты приносяще Тебе пение, и душею верно покланяемся: ибо внутрь сердца наша горят. Мати Божия Пречистая, помилуй нас, молящихся Тебе, и Господа воспевающих, и превозносящих Его во вся веки.

Многими отягчихся грехи, недоумею по достоянию написати Твоего Покрова, Богородице, похвалы, но яко Мати Божия украси Твой праздник чудесы, да вси, радующеся, поем Господа и превозносим Его во вся веки.

Песнь 9

Ирмос: Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаем, да торжествует же Безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Высокий Царю, со Отцем седяй и от Серафим воспеваемый, призри на молитву Матерню, юже Тебе за ны, грешныя, приносит, и очисти грехи наша, спаси град и люди умножи, даждь нам здравие телесе и на поганыя победы, молитвами Рождшия Тя.

Ангельский глас вопием Тебе, Дево Богоизбранная: радуйся, Яже Адама паки в рай введшая; радуйся, демоны прогонящи Твоим именем; радуйся, надежде христиан; радуйся, освящение душ; радуйся, Хранительнице града нашего.

Помяни нас во Твоих молитвах, Госпоже Дево Богородице, да не погибнем за умножение грехов наших. Покрый нас от всякаго зла и лютых напастей: на Тя бо уповаем и, Твоего Покрова праздник чествующе, Тя величаем.

Дар от Бога прияла еси, яко Мати Божия, всех христиан недуги исцеляти, и от бед избавляти, и грехи отпущати, и от пленения спасати и всякия нужды. Но и нас не презри, Госпоже: веси бо, ихже требуем, здравия телесем и душам спасения.

Светилен

О Пресвятая Госпоже, Дево Богородице! Покрый нас чудесным Твоим омофором, сохраняя град и люди от всякаго зла, якоже Тя пречудный Андрей виде во Влахернстей церкви молящуюся; и ныне нам, Госпоже, посли великую Твою милость.

 

Постоянная ссылка на эту страницу:
https://akathist.ru/canons/ka-go/se-0013.html

Дополнительная информация

Прочитано 229 раз Последнее изменение Среда, 02 мая 2018 21:26