Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Всех скорбящих Радосте» (I)

Автор

Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.
Глас 4.

Песнь 1

Ирмос: Отверзу уста моя, и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

Кую Ти достойную песнь принесет наше неможение? точию обрадовательную, ейже нас Гавриил тайно научил есть: радуйся, Богородице Дево, Мати Неневестная.

Радуйся, благодати источниче; радуйся, лествице и дверь небесная; радуйся, свещниче, и стамно златая, и горо несекомая, Яже Жизнодавца Христа мирови рождшая.

Всея моея жизни предстательнице, от бед многих избави мя, да благодарственный глас воспеваю Ти, Богоневесто Пречистая, и будущия мя исхити муки.

Яже всем удобь послушная в скорби и в печали помогающая, Богородице благая, благодать подаждь пети Тя дерзающим, Владычице, скорбящих радосте.

Многобогатную благодать стяжавши, Владычице, дерзновенною Твоею молитвою преславно изми мя от напастей, убогаго раба Твоего, скорбящих радосте.

Яже едина в напастех и скорбех защищающая, под кров Твой, Пречистая, прибегающих тепле, приими яко Преблагая, яже от сердца моления.

Песнь 3

Ирмос: Твоя песнословцы, Богородице, живый и независтный Источниче, лик Себе совокупльшия, духовно утверди, в божественней Твоей славе, венцев славы сподоби.

Утверждение буди, и прибежище, и покров, Дево Богородительнице, верою к Тебе прибегающим и Божию Тя Матерь исповедающим.

Крепость моя, и радость, и веселие, и стена твердая, и предстательница Ты еси, Всенепорочная, искушений и бед избавляющи мя.

Милостивным и кротким Твоим оком, Богородительнице, зрящи мя во обстоянии и скорби одержима, вскоре свободи: Тя бо призываю на помощь.

Кропиши исцелений струи болящим, Дево, всюду, Тя бо источника показа милосердия, Владычице, Иже милости Господь, из Тебе рождейся паче ума.

Источник милости, подаяй скорбящим утешение, Ты еси, темже, Владычице, и мне молитвенных Твоих вод источник источи, и угаси страстей пещь.

Отчаявся помощи всякия, к Тебе, Пренепорочная, державней хранительнице и покрову, притекох: не отрини убо мене от божественнаго покрова Твоего.

Седален, глас 7

Радуйся, Солнца облаче мысленнаго и неизреченнаго, Владычице; радуйся, всесветлая свеще; радуйся, свещниче всезлатый; Тобою, Пресвятая, Ева избавися от клятвы. Но яко имущая дерзновение ко Благопременному Сыну Твоему и Богу, матернею молитвою не оскудей о нас молитися, Пречистая.

Песнь 4

Ирмос: Седяй в славе на Престоле Божества во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный, Нетленною Дланию и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Надеждо ненадежных, помощнице нищих, плачущих утешение, согрешающих очищение, руководительнице заблуждших, болящих целебнице и исправление падающих, Владычице, спаси рабы Твоя.

Не непричастни есмы, Владычице, Твоего заступления в скорбех; темже и ныне нам помози вскоре, люте обуреваемым, руку простирающи, Чистая; буди милостива болезнем нашим, Мати Божия, радость скорую подающи.

Вся благая и теплая заступница сущи грешником и смиренным, Богородительнице Пречистая Владычице, от бед и скорбей, и грехов спасай рабы Твоя.

Преславную Твою Матерь, Христе, приими молящуюся о мире, милостивно Тебе зовущую: Сыне Мой, приими мольбу Мою и утиши гнев, належащий земли.

Кров и заступление, и прибежище буди ми, Дево, рабу Твоему, и избави мя от безмерных зол, воспевати Тя, Пречистая: слава неизреченному Рождеству Твоему.

Надежда и щит, и утверждение Ты мне еси, Благая, и лютых избавление, и просвещение души моей, и хвала, и стена, и держава.

Песнь 5

Ирмос: Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога, и родила еси Безлетнаго Сына, всем, воспевающим Тя, мир подавающая.

Ты крепость моя, Ты похвала, и радование, и хранительница ми еси, и заступление, и прибежище, и предстательница непобедима, Пресвятая Богородице Дево, темже спаси раба Твоего.

Спаси мя, Владычице, из глубины напастей, и скорбей, и печалей, и страстей телесных и в тишине божественней сохрани душу мою.

Молитвеннице неложная, упование христиан, Обрадованная, приими мольбы от нас, прилежно призывающих и молящихся Тебе.

Покров мой еси Ты и присное хваление, о Владычице Богородице, никакоже бо презираеши к Тебе прибегающих.

Дом Тя славы, гору Божию святую, Чистая, невесту, чертог, храм освящения Сын Божий, в Тя вселивыйся, и рай сладости присносущныя нам содела.

Стену необориму, Чистая, молитву Твою стяжавше, вопием Ти: умилосердися, о Владычице, и видимыя и невидимыя враги прожени.

Песнь 6

Ирмос: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Болящих целительницу, падающих востание, согрешающих очищение, Богородице, Тебе молю, со слезами припадаю и зову Ти: яко сильна Сама мя спаси, погибающаго.

Ты еси стена нерушима, Ты еси покров тверд, Богородице Благая, Ты еси предстательница крепка рабу Твоему: сего ради призываю Тя присно и притекаю к покрову Твоему.

Мирови радость сущи, Богородице Чистая, радуйся, Тебе, Дево, зовем со ангелом верно: Твоея радости сподоби ны, и печаль нашу разори.

Сладость ангелов, скорбящих радость, христиан предстательница Ты еси, Дево Мати Господня: заступи нас и избави вечных мук.

В день печали, егда имам телесных соуз разрешится, предстани ми, Богородительнице, и обдержания бесовскаго исхити.

Призри, Владычице, на мя, смиреннаго, и паче надежды спаси мя: Ты бо еси упование и покров ми, жизнь и свет сердцу моему, Богородице, и утверждение.

Кондак, глас 6

Не имамы иныя помощи, не имамы иныя надежды, разве Тебе, Владычице, Ты нам помози, на Тебе надеемся и Тобою хвалимся, Твои бо есмы раби, да не постыдимся.

Икос

Простри длани Твоя, имиже всех Владыку яко младенца прияла еси, за множество благости; не остави нас, всегда надеющихся на Тя, бодренною Твоею молитвою и неисчетною простынею ущедри нас, и подаждь душам нашим милосердие Твое, во веки источающи: Тебе бо имамы, грешнии, Заступницу от находящих на ны бед и зол. Но, яко имущи милосердия щедроты, ускори на молитву, и потщися на умоление, предстательствующи присно, Богородице, чтущих Тя.

Песнь 7

Ирмос: Не послужиша твари богомудрии, паче Создавшаго, но, огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Страстьми престаревся и неослабными напастьми, и скорбьми, и доспев к западом жития моего, добродетелей непричастен, леностию снеден быв, вопию Ти, Владычице: утешение земным, помилуй мя.

Радуйся, источниче присноживотныя воды; радуйся, раю пищный; радуйся, стено верных; радуйся, Неискусобрачная; радуйся, всемирная радосте, Еюже нам возсия хвалимый отцев Бог и препрославлен.

Всем, сущим в мире, заступница еси и стена христианом, и прибежище непостыдно, Чистая Марие. Темже верою Тя чтуще, вопием Христу: отец наших Боже, благословен еси.

О, благоутробия Твоего, Дево Чистая! Решиши бо безмерныя печали и напасти, призывающим в нужде и обстоянии: темже и ныне помози, Благословенная, Тя восхваляющим.

Едино упование и помощь верным сущи, Богородительнице, потщися помощи рабом Твоим, погружаемым скорбьми и в болезнех сущим, и прибегающим к Тебе с любовию души.

Радование благодарственное Тебе приносим, Мати Божия, яко воистинну Тобою избавлени всякаго злаго начинания, и согласно Тебе поем: благословена еси.

Песнь 8

Ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть, тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте, дела, и превозносите Его во вся веки.

Радуйся, престоле славный Божий; радуйся, верных стено, Еюже сущим во тьме возсия Свет - Христос, Тебе блажащим и вопиющим: вся дела Господня, Господа пойте и превозносите во вся веки.

Поем Тя, Пречистая и Мати Божия, и кто не славит Тя, воистинну Благую, сущую надежду душ наших? темже, Пречистая, и мою мольбу приими.

Ты еси спасение всех человек, Яже Бога рождшая неизреченно; Ты еси верных спасительница, Богородице, и слепых наставница, и падающих исправление, Темже Тя восхваляюще, Христу зовем: благословите вся дела Господа, пойте и превозносите Его во вся веки.

Струи исцелений нам всегда, верным, Чистая, источаеши: темже независтную благодать вземлюще, воспеваем Рождество Твое, Чистая, и превозносим во вся веки.

На Тя возложих, Владычице, сердце, и душу, и тело: не имам бо иныя надежды, разве Тебе, еюже получу милость. Темже подаждь ми богатую Твою благодать.

На мольбу мою ныне умилосердися и радость в печали место даруй ми, да пою Тя, Владычице, и вопию Сыну Твоему: благословите, вся дела Господня, Господа.

Песнь 9

Ирмос: Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Радуйся, Марие, великое всея твари чудо; радуйся, Дщи убо Давидова, Господня же Мати; радуйся, пение Гавриилово; радуйся, прибежище и утверждение, и помощь всем, Пресвятая, сущим на земли грешником.

Юже изволил еси, Владыко, приими милостивно Молитвенницу - Матерь Твою, о нас, и Твоея благости всяческая исполнятся: да Тя вси яко Благодетеля величаем.

О, Дево Благая! О, мира радосте и прибежище! О, хранилище верных и избавление скорбей! Ты предстани ми в час смерти и избави от бесов, ищущих поглотити мя.

Ты еси ангелов радость, Ты еси праведников доброта, Ты еси верных надежда, Ты еси соблюдение наше, Ты еси мост, к жизни нестареющейся преводяй верою и любовию Тя величающия.

О, Мати всяческих Творца, всесветлая печальных утехо, оскорбляемых предстательнице и немощных заступнице, сохрани мя, Благая, от бед и прилог вражиих.

Едина болящих посещение, едина падших исправление, Владычице, едина к Богу руководительнице и входе, едина ходатаице вечных благ, помилуй мя единаго, паче всех согрешившаго.

Светилен

Под кров Твой, Дево Госпоже, прибегаем вси роди человечестии: просвети ны светом Рождества Твоего, грешныя рабы Твоя, молящияся прилежно и покланяющияся Тебе, и просящия умирения мирови и душам нашим велия милости.

 

Постоянная ссылка на эту страницу:
https://akathist.ru/canons/ka-pb/sh-0002.html
Прочитано 272 раз Последнее изменение Среда, 02 мая 2018 21:29