Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Всех скорбящих Радосте» (II)

Автор

Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.
Глас 8.

Песнь 1

Ирмос: Поим Господеви, проведшему люди Своя сквозе Чермное море, яко Един славно прославися.

Моря житейскаго волнами потопляемь и напастьми лютыми одержимь, ко пристанищу устремихся невлаемому - покрову Твоему: темже мя избави, Богородице, от лютых.

Положи Тя пристанище сущим в бедах, Чистая, Бог, Иже от Тебе благоволивый восприяти плоть. Темже Ти, припадающе, взываем: даруй помощь Твою рабом Твоим.

Едина Благословенная и Богорадованная, Яже Радость человеком рождши неизреченную, печали отыми души моея, молюся, и возвесели сердце мое.

Избави мя, Пречистая, бесовския прелести, озлобления же, и вреда, и искушения, да верою Тя славлю, сущую по Бозе заступницу и покров мой.

Яже ненадеющихся надежда, падших исправление, печальных утешение, Свет Божественный рождшая, душу мою, сущую во тьме, просвети.

Яко Гавриил Деве, приидите, вернии, и мы вопием благоговейно: воистинну украшена еси, Чистая, рождшая Радость; радуйся, Благословенная.

Песнь 3

Ирмос: Ты еси утверждение притекающих к Тебе, Господи, Ты еси Свет омраченных и поет Тя дух мой.

Ты еси земнородных упование, и помощь, и радость, покров и прибежище, Владычице, Мати Живота. Темже Тя молим: Твою помощь низпосли всем поющим Тя, Пречистая.

Иже Тобою избавльшеся от бед и Тебе ради радость получивше, Мати Безневестная, яко подательницу благую и заступницу благохвальну вси прославляем.

Благословен Плод чрева Твоего, Дево Богородице, всех радосте, Радость бо всему миру родила еси и веселие, разгоняющее печаль греховную, Богоневесто.

Тя хранительницу, Пресвятая, в напастех стяжах; Тебе по Бозе мою предстательницу имам неусыпну, Тебе да обрящу, Пречистая, избавляющую мя в день Суда всякаго осуждения.

Возвеличи милость и заступление, Пречистая, Твоих молитв на мне и избави мя от напастей и скорбей, Радость миру рождшая.

Яже радости приемшая исполнение, приими от нас, раб Твоих, целование архангелово: радуйся, Радость рождшая миру; радуйся, стамно, из неяже манна небесная всем верным даровася; радуйся, Благословенная.

Седален, глас 7

Радуйся, Солнца облаче мысленнаго и неизреченнаго, Владычице; радуйся, всесветлая свеще; радуйся, свещниче всезлатый; Тобою, Пресвятая, Ева избавися от клятвы. Но яко имущая дерзновение ко Благопременному Сыну Твоему и Богу, матернею молитвою не оскудей о нас молитися, Пречистая.

Песнь 4

Ирмос: Из горы приосененныя, Слове, пророк, единыя Богородицы, хотяща воплотитися боговидно усмотри и со страхом славословяше силу Твою.

От великих и различных прегрешений же и напастей всегда спасаеши мя, темже Тя яко рождшую Господа молю и к Тебе прибегаю, непобедимей помощи скорбящим: от бед изведи мольбами Твоими.

Боже мой Милосерде, Боже Человеколюбче, Волителю милости, ныне на мя излий Твою милость: молит Тя надежда и заступница моя, Мати Твоя.

Милость Твою и милосердие на рабы Твоя, Чистая, простри, присно молящия Тя, всякия скорби и муки избавляющи молитвами Твоими.

Радуйся, красная палато Слова, девственный чертоже Царя; радуйся, похвало всех безплотных; радуйся, человеков радосте и помоще и упование.

Спасение подаждь ми душевное и телесное, Пренепорочная, и недугующему даруй цельбу и лютых избавление.

О содеяниих моих лукавых и прегрешениих многих кто возможет умолити Судию, аще не Ты, Чистая, едина согрешающих заступнице?

Песнь 5

Ирмос: Мрак души моея разжени, Светодавче Христе Боже, началородную тму изгнав бездны, и даруй ми свет повелений Твоих, Слове, да утренюя, славлю Тя.

Доброту Тя Иаковлю возлюби Бог, Дево Отроковице, украшая вся Тобою, омрачившияся преступлением первее.

Душу мою сохрани, яко зеницу ока, под кровом крилу Твоею, Благая Пречистая, и от духов лукавых томления и мучения избави.

Избавльшеся Тобою праматерния печали, Богородительнице, утешения исполнени быхом, Веселие всем рождшая и всемирную Радость, темже, Всепетая, Твоя песнословцы от бед Твоими молитвами соблюди.

Благодарим Тя, избавльшеся Тобою грехов многих, и немощей, и болезней, и недуг лютых, Пречистая Владычице: надежда бо еси тверда Твоим верным рабом.

С божественным сошедшеся Гавриилом, возопиим Богородице верно: радуйся, Дево Святая, Благодатная, Господь с Тобою, Иже Тебе ради, потребив печаль, подаде миру радование.

Болящую душу мою исцели, рождшая всех Вземлющаго недуги, Пречистая Владычице.

Песнь 6

Ирмос: Содержима мя, приими, Человеколюбче, грехи многими, и припадающа щедротам Твоим, яко пророка, Господи, и спаси мя.

В нощи и во дни, яве и втай под Твой прибегаем кров, Пречистая Дево, иже Тя верно славословящии.

В напастех заступницу Тя имамы тверду, в скорбех крепкое спасение, покой в печалех, в бедах помощь, Приснодево.

Доброта честных святых ангел, радование человек всех Ты еси, Богородице Дево: Ты мя к животу настави.

Палата Царя Славы и огнезрачный была еси престол, Дево, херувим превышши и серафим, темже Тя всякое дыхание славит, яко Матерь Зиждителя.

Радуйся, клеще Угля Божественнаго; радуйся, пророков печать и апостолов похвало, Пречистая Богородице, Еяже ради от нетления свободихомся.

Бездну щедрот рождши, Богородице Дево, скорбных жития душу мою спаси и радости духовныя двери отверзи ми: на Тя бо едину надежду возложих.

Кондак, глас 6

Не имамы иныя помощи, не имамы иныя надежды, разве Тебе, Владычице, Ты нам помози, на Тебе надеемся и Тобою хвалимся, Твои бо есмы раби, да не постыдимся.

Икос

Простри длани Твоя, имиже всех Владыку яко младенца прияла еси, за множество благости; не остави нас, всегда надеющихся на Тя, бодренною Твоею молитвою и неисчетною простынею ущедри нас, и подаждь душам нашим милосердие Твое, во веки источающи: Тебе бо имамы, грешнии, Заступницу от находящих на ны бед и зол. Но, яко имущи милосердия щедроты, ускори на молитву, и потщися на умоление, предстательствующи присно, Богородице, чтущих Тя.

Песнь 7

Ирмос: Божия снизхождения огнь устыдеся в Вавилоне иногда. Сего ради отроцы в пещи, радованною ногою, яко во цветнице, ликующе, пояху: благословен еси, Боже отец наших.

Водворихомся в вечер в плачи печалей и чаянии злых, но Твоим боголепным кровом, Дево, обожени бывше, обретохом радость заутра: Ты бо спасла еси нас.

Яко божественное прибежище покров Твой, Владычице, вси стяжавше к Богу, в напастех и гонениих, и гресех к Тебе прибегаем и Тобою изменение приемлем, Пречистая.

Грешников прибежище, низверженных исправление Ты еси, Владычице: сего ради притекаю к покрову Твоему, спаси мя, Богоневесто.

В недоумении и печали сый и в бедах, Пречистая, Тя призываю тепле от сердца моего: предвари, и избави мя, и подаждь, Чистая, мне утешение.

Благословенная Дево, радосте скорбящих всех верных, от всякаго искушения и печали, и злобы завидящих мне изми и от грех и различных недуг мя избави.

Вся еси светоносна, Свет незаходимый, Дево, приемши и просвещающи, Чистая, верою Тебе вопиющия: Благословен, Пречистая, Плод Твоего чрева.

Песнь 8

Ирмос: На горе святей прославльшася и в купине огнем Приснодевы Моисеови тайну явльшаго, Господа пойте и превозносите во вся веки.

Вся еси Чистая и Божественныя славы исполнена, Ближняя Моя, - рече Дух Божий, Тя провозвещая, Пречистая. Юже песньми воспеваем, поюще: тебе подобает радоватися, Бога Человека рождшей.

Ангелов похвало и человеков спасение, и споручница буди ми, Мати Божия: яко да обращуся и прииму разрешение прежде согрешенных в ведении и не в ведении.

Тя по Бозе упование спасения в напастех имуще, вернии, взываем: вся дела Господня, Господа пойте и превозносите Его во веки.

Приими песнь от худых устен, Дево Всепетая, вопиющих Ти: радуйся, болящим телесем врачевство и отчаянным душам спасение.

В болезнех и напастех одержимыя не презри, Благая, но мольбу худую услышавши, свободи нас от скорбей великих, да верно Твою милость и заступление, Чистая, воспеваем.

Стоящих утверждение еси и падших исправление, Дево, темже мя, падшаго, возстави, да Тя славлю, Благословенную и Обрадованную.

Песнь 9

Ирмос: Благословен Господь Бог Израилев, воздвигнувый рог спасения нам в дому Давидове, Отрока Своего, в нихже посети нас Восток с высоты и направил ны есть на путь мира.

Радости нам вечныя и жизни явилася еси преестественне, Богородительнице, Ходатаица, Чистая, Спаса всех рождшая, от лица земнаго всяку слезу яве отъемшаго и всем радость подавшаго.

Радость и веселие, и радование божественное, Дево неискусомужная, нам умножися Божие: се бо, плачущиися люте, радуемся молитвами Твоими.

Под Твое милосердие прибегающии верою избавляются скорбных бед жития: темже и аз ко Твоему покрову прибегох, Богородице.

Псалмы Тя воспеваем, Благодатная, и немолчно, еже радуйся, приносим: Ты бо источила еси всем радость.

Искапающая божественную сладость, всех Сладость рождшая, душу мою услади, ядом змииным огорченную, отчуждающи мя горькаго вреда всегда ходатайством Твоим, предстательнице и радосте верных, Владычице.

Благословя, благословлю Тя, Пречистая, и величаю тепле: благослови мя убо, Твоего певца, и всяческих нуждных и печальных избави, и сохрани Твоими дланьми непобедима.

Светилен

Под кров Твой, Дево Госпоже, прибегаем вси роди человечестии: просвети ны светом Рождества Твоего, грешныя рабы Твоя, молящияся прилежно и покланяющияся Тебе, и просящия умирения мирови и душам нашим велия милости.

 

Постоянная ссылка на эту страницу:
https://akathist.ru/canons/ka-pb/sh-0003.html
Прочитано 205 раз Последнее изменение Среда, 02 мая 2018 21:29