Канон Пресвятой Богородице пред иконой «Утоли моя печали»

Автор

Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.
Глас 2.

Песнь 1

Ирмос: Во глубине постла иногда фараонитское всевоинство преоруженная сила, воплощшееся же Слово всезлобный грех потребило есть, препрославленный Господь, славно бо прославися.

Яже всем удобь послушная в скорби и в печали помогающая, Богородице Благая, благодать подаждь пети Тя дерзающим, Владычице, скорбящих Радосте.

Многобогатную благодать стяжавши, Владычице, дерзновенною Твоею молитвою преславно изми мя от напастей, убогаго раба Твоего, скорбящих Радосте.

От враг видимых и невидимых избави, молимся, к Тебе прибегающих, Богородице, и разори всяк совет борющих нас.

Отыми поношение человеческое и клеветы наветник от мене, Богородице, молю Тя, да усердно славлю Господа, Егоже питала еси.

Песнь 3

Ирмос: Утверди нас в Тебе, Господи, древом умерщвлей грех, и страх Твой всади в сердца нас, поющих Тя.

Врагов наветы разори суетныя, Всепетая Богородице, и не оскудей молитвами Твоими, снабдящи нас, восхваляющих Тя.

Призри, Чистая, милостивным Твоим оком и избави мя всякаго навета видимых и невидимых врагов, ослепивши зеницы очес их.

Злое нападение врагов, яко огнь, палящее, ищущих всегда погубити нас, Дево, росою молитв Твоих угаси.

Неугасимая лампадо, заря присносиятельная, нощию мя скорбей одержима просвети молитвами Твоими, рождшая Солнце славы - Христа.

Седален, глас 2

Моление теплое и стена необоримая, милости источниче, мирови прибежище, прилежно вопием Ти: Богородице Владычице, предвари, и от бед избави нас, Едина вскоре предстательствующая.

Песнь 4

Ирмос: Услышах, Господи, глас Твой, егоже рекл еси, глас вопиющаго в пустыни, яко возгремел еси над водами многими, Твоему свидетельствуяй Сыну, весь быв сошедшаго Духа, возопи: Ты еси Христос, Божия мудрость и сила.

Молитву неусыпну, заступление твердо молим: умилосердися, и виждь нашу нестерпимую печаль, болезни, скорби, страсти, и благопременно посети, Мати Божия, радость скорую подающи.

Не непричастни есмы, Владычице, Твоего заступления в скорбех, темже и ныне нам помози вскоре, люте обуреваемым, руку простирающи, Чистая. Буди милостива болезнем нашим, Мати Божия, радость скорую подающи.

Не уповаша, Владычице, на Тя беззаконнующии, но уповаша на язык человечь, присно завистно излиявшийся, неправедно пролияти кровь искренняго, рыкающе, Ты же, Чистая, челюсти их сокруши.

Смири, Владычице, врагов вознесенную выю велеречующих, советы, и злонравия, и сердца, поучающаяся злым, на мя по вся дни, крепость же и победу подаждь призывающим Тя, Мати Божия, радость скорую подающи.

Песнь 5

Ирмос: Угль Исаии проявлейся, Солнце из девственныя утробы возсия, во тьме заблуждшим, Богоразумия просвещение даруя.

Молитвеннице неложная, упование христиан, Обрадованная, приими мольбы от нас, прилежно призывающих и молящихся Тебе.

Источник Тя жизни сущий, Чистая, безсмертия источающий воды, земнороднии, познавше, ублажаем.

Вооружися на ны лукавно враг, языком, якоже мечем, погубити хотя, но Твоею, Богородительнице, крепостию предвари.

Пучину, Чистая, заступлений кто изочтет силы Твоея? Темже нас, сущих в нужде, скоро предвари.

Песнь 6

Ирмос: В бездне греховней валяяся, неизследную милосердия Твоего призываю бездну: от тли, Боже мя возведи.

Целомудрия сущи ходатаица, призывающим Тя ныне явися и от всяких избави напастей и бед, Богоневесто.

Злодейства вражия разори и клеветы неправедныя устави, Благословенная Пречистая, избавляющи неповинныя от скорби.

Лютыми грехи окружени и напастными бедами потопляеми, под божественный покров Твой прибегаем, Мати Христа Бога.

Неискусомужно рождши Господа, явися по рождестве паки девствующи. О, преславнаго чудесе, в Тебе соделаннаго, Богоневесто!

Кондак, глас 6

Не ввери мя человеческому предстательству, Пресвятая Владычице, но приими моление раба Твоего: скорбь бо обдержит мя, терпети не могу демонскаго стреляния, покрова не имам, ниже где прибегну, окаянный, всегда побеждаемь, и утешения не имам, разве Тебе, Владычице мира, упование и предстательство верных, не презри моление мое, полезно сотвори.

Икос

Простри длани Свои, имиже всех Владыку яко младенца прияла еси, не остави нас, всегда надеющихся на Тя, бодренною Твоею молитвою и неисчетною благостию ущедри нас, и подаждь душам нашим милосердие Свое, в веки источающи: Тебе бо имамы, грешнии, Заступницу от находящих на ны бед и зол. Но, яко имущая милосердия щедроты, ускори на молитву, и потщися на умоление, заступающи присно, Богородице, чтущих Тя.

Песнь 7

Ирмос: Да преславное рождество Твое, Христе, еже от Девы, прообразиши яве, неопалимы в пещи отроки сохранил еси, песньми поющия Тебе: отцев Боже, благословен еси.

О, благоутробия Твоего, Дево Чистая! Решиши бо безмерныя печали и напасти призывающим в нужде и обстоянии. Темже и ныне помози, Благословенная, Тя восхваляющим.

Покажи скорое твое заступление, покажи, яко можеши яко Мати Бога, призываем Тя от сердца, со слезами припадающе, скорбь укроти и болезнь рабов Твоих вскоре.

Уста человеков, яко львов лютых, гроба тяжчайше отверзошася горько поглотити мя, но Ты, Богородице, явися надежда ненадеющимся и низложи крепость их, Благословенная.

Да узрят врази и постыдятся, да уразумеют и видят Твою, еже по нам сопротив борющую силу, и в пропасть преисподнюю низложи их, Благословенная, Надеждо ненадеющихся.

Песнь 8

Ирмос: Пещь иногда огненная в Вавилоне действа разделяше, Божиим велением халдеи опаляющая, верныя же орошающая, поющия: благословите вся дела Господня Господа.

Прибежище наше и миру радование, Богородительнице, умилосердитися потщися и спешно благодать Твою подаждь нам, оскорбленным, и заступи, Благая, Твоя рабы.

Совет суетен совещаша люте на ны безбожных сонмища, якоже прежде Ахитофел. Но вопием: Твоими молитвами сей разори, низложши сих крепость, Богородице.

Призывающих Тя, Богородице, от души неложно во всякой скорби, и в болезнех различных, и бедах лютых спешно услыши, Владычице, сих избавляющи присно молитвами Твоими.

Да имя Твое, Богородице, на земли славословится, Иже, из Тебе возсияв, грешником державную надежду и стену Тя дарова: Тобою бо всякое дыхание к Богу притекает.

Песнь 9

Ирмос: Недоумеет всяк язык благохвалити по достоянию, изумевает же ум и премирный пети Тя, Богородице: обаче Благая сущи, веру приими, ибо любовь веси Божественную нашу, Ты бо христиан еси Предстательница, Тя величаем.

Да заградится всяк язык, лукавым поучаяйся, да молчат устна льстивая и уста, неправедно глаголющая на праведнаго беззаконие, гордынею и завистию враждебною вкупе, Богородицы молитвою и святых Христовых.

В молитвах бодрую, Чистую Богородицу призываем вси, болезнию и скорбию одержими, взывающе: Владычице Чистая, скоро избави от обдержащих болезней рабы Твоя присно, яко по Бозе Заступницы иныя не имамы.

Отчаявшихся велие прибежище, обуреваемых тихое пристанище, Ты еси, Богородице. Темже и мы притекаем, взывающе: да не постыдимся, Мати истиннаго Живота, но да, благодаряще, усердно Тя величаем.

Приими, Отроковице Пречистая, божественную песнь, воздавающи благодать на Тя надеющимся, и мир испроси Церквам присно послати и Отечеству нашему одоления и победы, да христианский всяк язык Тя величает.

Светилен

Теплое заступление в бедах, в печалех утешение, и к Богу примирение, Еюже тли избавихомся, Богородицу, вернии, ублажаем.

Слава, и ныне: Тя Предстательницу имамы, грешнии, о Пресвятая Дево, Ты милостива к нам сотвори Сына Твоего и Бога нашего матерними Твоими молитвами.

 

Постоянная ссылка на эту страницу:
https://akathist.ru/canons/ka-pb/sh-0016.html
Прочитано 224 раз Последнее изменение Среда, 02 мая 2018 21:31